Zdrowie na talerzu: buraki i ich lecznicze właściwości

foto: Dani Vincek/shutterstock.com

Przyciągają wspaniałym smakiem oraz nieograniczonymi wręcz możliwościami wykorzystania ich w kuchni. Buraki mogą się jednocześnie pochwalić niezwykłymi właściwościami, dzięki czemu dieta z ich udziałem każdemu z nas może przynieść wiele korzyści. Co warto wiedzieć na temat tych niezwykłych warzyw?

Jakie substancje lecznicze znajdują się w burakach?

O tym, że buraki zajęły tak ważne miejsce w zdrowych dietach, decydują przede wszystkim substancje lecznicze, które można znaleźć w tych warzywach. Są to zwłaszcza betacyjany – barwniki, które cieszą się wielkim uznaniem jako substancje lecznicze mogące chronić komórki naszego organizmu przed nowotworami. Buraki są jednocześnie doskonałym źródłem błonnika, który pomaga w walce z toksynami oraz z nadmierną ilością „złego” cholesterolu. Sięganie po buraki jest doskonałym sposobem na uchronienie się przed niedoborem kwasu foliowego – substancji, która ma ogromny wpływ i na pracę naszego serca i na funkcjonowanie naszego układu nerwowego.

Buraki w naszej kuchni

Jakie potrawy można przygotować z buraków? Od wielu lat ogromną popularnością cieszą się przepisy na sałatki i surówki, w których te warzywa pojawiają się jako jeden z głównych składników. Zupy z buraków, dania z dodatkiem buraków zasmażanych – oto kolejne propozycje, z których można skorzystać. Warto też sprawdzić przepisy na chłodniki sporządzone m. in. z buraków oraz na pasty do kanapek, w których te warzywa mogą się sprawdzić jako wartościowy dodatek.

Buraki to wyjątkowe warzywa, które w zdrowej diecie mogą zająć ważne miejsce. Substancje lecznicze, które można w nich znaleźć, będą miały rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie, a korzystanie z ich wsparcia pomoże nam lepiej chronić swe zdrowie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*